20 Mayıs 2009 Çarşamba

organik ama neden...


Organikler, kimyasalların neden olduğu sağlık problemlerinden uzak tutar.
Besleyicidir
Organik yiyecekler, çok daha fazla vitamin, mineral ve enzimler içerir.
Lezzetlidir
Organik yiyecekler doğanın verdiği gerçek lezzetlerdir. Doğal lezzetlerin eşsiz keyfini yeniden yaşamak ve çocuklarınıza da yaşatmak için organik yiyecekleri tercih etmenizi öneriyoruz.
Doğa Dostudur
Organik tarım, ekolojik sitemin korunması demektir. Doğal yöntemlerle yapılan tarım toprak erozyonunu, yeraltı sularının kirlenmesini önler, yeryüzündeki tüm canlıları korur. Çiftçi ve tarım işçilerinin haklarını gözetir.Organik olmayan modern tarım yöntemlerinde fosil bazlı yakıtlardan elde edilen sentetik maddeler kullanılır. Oysa organik tarımda bitkileri büyüten toprağın kendi bereketi ve insanın emeğidir.Organik, bizlere ve çocuklarımıza
TERTEMİZ BİR DÜNYA BIRAKIR.
Organik Tarım Nedir ?

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre gibi) olumsuz etkilerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün olduğu kadar az kullanılması, bunların yerini aynı görevi yapan organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik Tarım Sistemi geliştirilmiştir.
FAO ve Avrupa Birliği tarafından konvansiyonel tarıma alternatif olarak da kabul edilen bu üretim şekli değişik ülkelerde farklı isimlerle anılmaktadır. Almanca ve Kuzey Avrupa dillerinde “Ekolojik Tarım”, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca’da “Biyolojik Tarım”, İngilizce’de “Organik Tarım” , Türkiye’de ise "Ekolojik veya Organik Tarım" eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Organik gıdalar, bitkisel ve hayvansal gıdaları içerir.Organik gıdalar, hiçbir yapay koruyucu, renk verici, parlatıcı veya diğer katkı maddeleri kullanılmadan işlenmiştir.Gündemde olan organik tarım ve organik tarımla üretilen ürünler, özel ve farklı teknolojilerle yetiştirilen ürünlerdir. Organik tarımla üretilen ürünler BIO ürünlerdir.- BIO ürünler, sanayii bölgelerinden uzak özel çiftliklerde yetiştirilirler. Bu çiftliklerin havası ve toprağı sürekli kontrol altındadır. - Gübre olarak doğal gübre kullanılır. - Sulamada kullanılan su, her aşamada denetlenen bir sudur. - Ürünlerin yetiştirilmesinde hiçbir şekilde kimyasal ilaç kullanılmaz. Tarlaları böcek ve benzeri zararlı maddeler sardığında o zararlı maddeleri yiyen ve yok eden başka zararsız böcekler tarlaya salınır.- Ürünlerin yetiştirilmesinde hormon kesinlikle kullanılmaz. Organik tarımla yetiştirilmiş BIO ürünler, HORMONSUZ ürünlerdir. - Ürünler besin değerleri açısından en uygun zamanlarda toplanır. Organik Tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas olarak sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ve mineral gübrelerin kullanımını yasaklaması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal düşmanlardan faydalanmayı tavsiye eden, bütün bu olanakların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır.







Organik gıdalar, niçin pahalı ?


Organik gıdaların, tüketiciler nezninde en büyük handikapı şüphesiz bu fiyat farkı olmaktadır. Bunun sebebi, maalesef organik gıda ve tarımı, tüketiciler tarafından da, kamu tarafından da gerekli ve yeterli desteği henüz alamamış olmasıdır.Tüketiciler tarafından alamaması, pazarda yüksek bir talep oluşturamamasından kaynaklanmaktadır. Bunun iki önemli sebebinden söz edebiliriz. Birincisi bilinçsiz oluşu, ikincisi de fiyat farkının alım gücüne menfi etki yapmasıdır. Talep azlığından dolayı Organik Gıda üreticileri, bu işi küçük çaplı tarlalarda yapmakta ve dolayısı ile geniş topraklarda kitle üretimi yapan üreticilerle maliyet konusunda boy ölçüşememektedir.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder