18 Mayıs 2009 Pazartesi

Boşanma prosedürleri ve süreci


Boşanma başvurusundan sonra mahkeme ve tüm süreçte ihtiyacını olan bilgiler...

Mahkeme huzuruna çıkış
İki tarafın rızasıyla yapılan boşanma müracaatının yapıldığı ay içerisinde eşler Mahkeme huzuruna çağırılırlar.Bu değişikliklerden evvel eşler üç aylık aralıklarla iki defa mahkeme huzuruna çıkmak zorunda kalıyorlardı ancak değişikliklerden sonraki durumda:
• Eşler boşanma dilekçesinin veriliş tarihinde altı aydan fazla bir süredir ayrı yaşıyorlarsa mahkeme huzuruna bir defa çıkmak zorundalar.
• Şayet, boşanma dilekçesinin veriliş tarihinde altı aydan az bir süredir ayrı yaşıyorlarsa, üç aylık aralıklarla iki defa mahkeme huzuruna çıkmak zorundalar.ihtiyacınız olan bilgiler
Neden eşler mahkeme huzuruna çıkmak zorunda bırakılıyorlar?
Mahkeme huzuruna çıkmadaki amaç davayla ilgilenen hakimin "boşanma kontratında" belirtilen şartların eşler tarafından kabulünü onaylamak ( hakim birinci defa eşleri birlikte dinler, gerek gördüğünde ikinci defa ayrı ayrı çağırır), ayrıca bu süre içerisinde "boşanma kontratında", gerek gördüğünde, reşit olmayan çocukların lehine değişiklik yapabilmektir.Ayrıca ilgili yasa, boşanmadan evvel, özel durumlarda eşlere ortak alınan kararlar çerçevesinde "boşanma kontratında" değişiklik yapabilme olanağı tanımaktadır.
Boşanma kararı verildikten sonra, eşler arasında imzalanan "boşanma kontratı" boşanma ile ilgi yasa kadar önemlidir.
Boşanma kararının bir nüshası eşlere posta aracılığıyla gönderilir. Diğer bir nüshası da, kayıtlara işlenmesi amcacıyla, mahkeme kalemi tarafından nüfus idaresine gönderilir.
İki tarafın rızasıyla yapılan boşanmada diğer bir yenilik ise, boşanma sürecinde eşlerden birinin anlaşmalı boşanmayı bozması ve "çaresizlik sonucu ayrılma nedeniyle boşanma" istemesi durumunda, hakimin kararıyla diğer prosedüre geçilebilinmektedir. Oysa eski yasada diğer bir boşanma prosedürüne sıfırdan başlanıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder